torstai , 22 elokuu 2019
Lue myös

Venäjän tullin tietokoneet – Kivikaudelta?

Venäjän tullin hidas toiminta herättää suomalaisissa negatiivisia ajatuksia joka päivä. Tähän löytyy monia syitä, mutta jopa suurimpana syynä moni tankkaaja pitää Venäjän tullissa käytettävien tietokoneiden hitautta. Kuulostaako tutulle, Suomen tullissa menee noin 15 min ja Venäjällä jonotat jopa tunteja?

Se on faktaa, että verraten Suomen tulliin Venäjän tullin toiminta varsinkin suomalaisia kohtaan on todella hidasta. Tämän olen myös itse huomannut, kohta kahden vuoden tankkauskokemusten perusteella. Kaikki menee ihan ok siihen asti, kunnes alkaa paperien tarkastus Venäjän tullikopeilla. Voisi sanoa, että jonoa kertyy ihan joka kerta kopin luo ja ainoa järkevä selitys tähän mielestäni on, että joko tullityöntekijä on todella hidas kirjoittamaan koneella tai sitten todennäköisemmin tullin tietokoneet ovat aivan jumissa. Kenelläkään suomalaisella tuskin faktatietoa on millaisia tietokoneita tullityöntekijät käyttävät, mutta jo maalaisjärjellä huomaa koneiden olevan vanhoja. Olen itsekin huomannut vielä vuonna 2015 tietokoneissa käytettävän putkinäyttöjä, mikä kertoo mielestäni riittävästi tietokoneista. Tietokoneiden hitaus voi toki johtua yhteydestä, minkä avulla tulli lähettää tiedot eteenpäin Venäjän tietokantaan. Voi olla, että yhteys on niin raskaasti suojattu, että se vie kaiken tehon tietokoneelta, ja näin tiedon lähetys on hidasta.

Venäjällä tankkaajana kannattaa siis varautua ruuhkaan Venäjän tullikopeilla, tekniikka ei vain ole niin kehittynyttä kuin Suomen puolella. Tulevaisuudessa tämäkin muuttuu ihan varmasti, ja Venäjällä käynti muuttuu paljon nopeammaksi, niin paljon on kehitettävää Venäjän tullin toiminnassa.

2 kommenttia

 1. Jonoon suurin syyllinen on suomalainen. Siirtäisivät autoaan heti eikä jättäisi passikopille, vaikka edessä
  on tyhjää puomille asti ! Toisekseen täyttäisivät lomakkeet muualla oikein eikä vasta kopilla.

 2. Reima-Leima Lippunen

  Olisi kyllä kiva tietää mikä on todellinen hitauden syy, mutta syy ei ole ainakaan rajanylittäjissä yksittäispoikkeuksia lukuunottamatta.
  Vaalimaan raja Venähän puolella vain on huonosti suunniteltu, resurssoitu ja organisoitu.

  Lähtökohta pitäisi olla että Venäjän rajavartiolaitos tekisi myös profilointia sen suhteen, mitä autoja tai matkustajia tarkastetaan tarkemmin ja mitkä voivat vain päästää passintarkastuksella.
  Lisäksi kun jo viisumihakemuksessa pitää kertoa suurin piirtein koko elämänsä työnantajan puhelinnumeroa myöten, niin miksi he eivät rajalla löydä näitä tietoja ja viisumin luonnissa tehtyjä tietoja suoraan järjestelmästään jo pelkän passin tietojen perusteella. Toki varalla tulostettu ja Passiin liimattu viisumi on hyvä lisä.

  Kymmenen vuotta olen ko. rajan yli mennyt noin kerran vuodessa ja ihme, että 2018 aikana sentään migraatiokortti on saatu automatisoitua. Se ei tosin vähentänyt rajan ylitysaikaa; 4 tuntia meni kijsja suomalaisten autokuntien käsittelynopeus on noin 5.5 minuuttia/auto. Jos rajalle tulee siis vaikka 30 autoa (ei iso määrä pääraja-asemalla) kertaheitolla, niin jos olet viimeinen niistä voit varautua jonottamaan 2h 45 min +-. Huonompi juttu jos edessäsi on 40+ autoa jolloin odotat sitten 4 tuntia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *