tiistai , 28 marraskuu 2023
Lue myös

Venäjän polttoaineet – Mikä on ero Suomen polttoaineisiin?

Venäjän polttoaineet ja niiden laatu ovat monelle uudelle tankkaajalle kysymysmerkki, tässä artikkelissa pohdin Venäjän polttoaineita useasta eri näkökulmasta.

Mitä polttoainelaatuja Venäjällä myydään?
Venäjällä myydään kuutta erilaista polttoainelaatua: 92, 95, 95G, 98, 100 ja Diesel

Venäjän dieselin ja bensan hinta?
Venäjän polttoaineet on halpoja, noin 50 senttiä litralta kurssista ja raaka-öljyn hinnasta riippuen.

Mistä Venäjän polttoaineet ovat peräisin?
Venäjä on yksi maailman suurimpia öljyntuottajamaita, esimerkiksi Rosneft, Lukoil ja Gazprom ovat maailmalla tunnettuja öljy-yhtiöitä. Venäjällä myytävät polttoaineet ovatkin pääsääntöisesti lähes kaikki tuotettu Venäjällä.

Venäjän polttoaineiden laatu?
Itärajalla yleinen mielipide on positiivinen polttoaineiden laadusta puhuttaessa. Olen samaa mieltä ja mielestäni venäläiset polttoaineet ovat yhtä laadukkaita kuin Suomessakin. Ja mikä parasta, venäläiset bensiinilaadut eivät sisällä etanolia, ja näin auton kulutus vähenee. Yleisesti ottaen voidaan ajatella myös kysynnän ja tarjonnan lakia. Kova kysyntä ja lisääntynyt tankkaus parantavat venäläisen polttoaineen laatua kokoajan, samoin kuin Suomessakin.

Onko Venäjän 92 samaa ainetta kuin Suomen 95?
Käytännössä tämä ei ole mitenkään mahdollista, koska luvut 92 ja 95 kertovat bensan oktaanipitoisuuden määrän ja ovat kansainvälisesti käytettäviä mittayksiköitä. Ei ole siis teoriassa mitenkään mahdollista, että kyseessä olisi sama polttoaine. Laatu voi toki vaihdella, ja joskus tankkauspistoolista saattaa tulla bensaa jonka oktaanipitoisuus on numeroiden 92 ja 95 välillä. Esimerkiksi 93. Aivan sama kuin Suomessakin puhuttaessa 95 E10 ja 98 E5 bensojen etanolipitoisuudesta.

Mihin bensan oktaaniluku vaikuttaa?
Esimerkiksi bensassa luku 92 kertoo pelkän oktaanipitoisuuden eli mikä on polttoaineen puristuskestävyys. 92 bensa on siis muuten aivan samaa kuin 95 tai 98. Oktaanipitoisuus vaikuttaa käytännössä moottorin sytytyksen ajoitukseen, missä vaiheessa bensa syttyy ja saa männän liikkeeseen. Mitä isompi oktaaniluku, sitä hitaammin bensa syttyy ja männän liikkeen ajoitus muuttuu. Käytännössä oktaaniluku kannattaa huomioida, jos auton moottori nakuttaa ja tarkoituksena saada tämä sivuääni loppumaan, niin kannattaa kokeilla erilaista oktaanilukua.

Uskaltaako 92 bensiiniä tankata autooni?
Tämä riippuu autosta millä ajelet. Monien mielestä ainakin vanhempiin autoihin 92 bensiini soveltuu jopa paremmin kuin 95. Myytiinhän Suomessakin joskus vuosia sitten 92 bensaa. 92 bensaa voi mielestäni kokeilla yhden tankillisen melko huoletta, en usko, että se autoa hajottaisi. Kannattaa seurata kuitenkin miten vaikuttaa auton moottorin toimintaan. Jos kuuluu nakutusta kannattaa bensa vaihtaa 95 tai 98 oktaaniseen.

Mikä on dieselin pakkaskestävyys Venäjällä?
Yleinen kysymys, johon saa vastauksen bensa-aseman työntekijöiltä kysymällä

Mikä on 95G bensiini Venäjällä?
95G bensaan on lisätty erilaisia polttoainelisäaineita, joiden pitäisi parantaa suorituskykyä (vrt. Suomen Shellin V-power). Muuten täysin samaa ainetta kuin 95 oktaaninen bensiini.

Venäjän bensamittarit, näyttäkö oikeita lukemia?
Toiset väittävät, että bensamittarit heittäisivät. Eli jos tankkaat vaikka 50 litraa, niin muka saisit esimerkiksi vain 45 litraa.  Venäjän bensamittareita kalibroidaan aivan samaan tapaan kuin Suomessakin, mittarit eivät mielestäni voi heittää.

Haiseeko Venäjän bensa, käytetäänkö siinä lyijyä?
Venäjän bensa haisi pahalle vielä kymmenisen vuotta sitten. Nykyisin tätä ongelmaa ei ole. Lyijyn sijaan Venäjällä käytettiin aikoinaan ferroyhdisteitä, jotka saivat aikaan katalysaattoreiden tukkeutumista, lambdojen hajoamista ja muutti tulpan kärjet punertaviksi. Lyijyllistä bensaa et Venäjältä löydä mistään.

37 kommenttia

 1. tuosta mittareitten paikkaansa pitämisestä voin kertoa ihan hyvällä omalla tunnolla etä mittareissa voipi olla paikkaansa pitävyys ongelmia esim niiralan entisellä reginalla oli toissa kesänä heittoa aika paljon nimittäin tankaan aina itse ekana kanisterin joka on mulla 10 litran jerry ja yleensä siihen sopii 11,5-12 litraa niin siihen rupesi sopimaan kolmeatoista litraa ja pikkasen ylite ja vaihoin asemaa niin litramäärä tippui entiseen mutta taisi huomata mutkiin kyseisen kusetuksen kun huijauksen kun tankoojien määrä lopahti ystävällisi terveis Marko Lyytikäinen

 2. kyllä mittarit heittää svetogorskista otettu kannuun 20 litraa ja suomen puolella laitettu viralliseen vakaajaastiaan oli ero 1,3 litraa vähemmän sen häviät joka reissulla,siitä huolimatta kannattaa käydä tankilla .

  • Veton mittarit säädetty rehellisille, jos yrittää tuoda kallonassa emänkuin laki sallii(10L), osarapsut tulee jo mittarilla. Itte laitan kuuliaisena salitun 10 L kallonaan, eikä tulis mieleenkään epäillä toista osapuolta. Yritä Juki Sinäkin noudattaa sääntöjä.

 3. Vaalimaan tullilla Viipurin Veikkojen jälkeen n. 2km oikealla olevan huoltoaseman dieselmittari näyttää 70 litran tankkiin menevän useasti 72-73 litraa. Tätä ei tapahtu Suomessa eikä myöskään Venäjän puolella, kun ajetaan siitä 3 km eteenpäin ja vasemmalla on isompi tankkausasema.
  Olen tämän todennut useamman kerran.

  • Kerran tankkasin syksyllä auton karhulla koska auton mittari ei enää liikkunut enkä uskaltanut ajaa puomille saakka, muutaman litran oli tuolla kertaa omankin autoni vetoisuus kasvanut…muutama vuosi sitten samassa paikassa samasta syystä tankanneena tulee vielä mieleen polttoaineen laatu, koska tankkauksen jälkeen koko kotimatkan autossa esiintyi nykimistä>vettä(?) polttoaineen seassa.

   • Kannattaa tarkastaa sytytyspuolat, huollossa unohtivat ruuvata sytytysmoduuli kiinni ja tuli nykimistä, vesi menee ruiskutus systeemistä läpi ilman nykimistä suihkumoottoreissa se jopa lisää tehoa.

    • Voi kesällä koittaa viinaa tankata. Se liuottaa piet bensatankin seinistä, linjastolta ja suuttimista. Toimii sen jälkeen taas 20v hyvin.

 4. Sama havainto kuin Eusella. Karhulla tankannut 60l tankkiin 63l 20l kanisteriin 23l. Lukoililla ennätykset samaan tankkiin 3.8l vähemmän ja kanisteriin 1.3l vähemmän.
  Karhun bensassa on myös ollut jäätymis yms ongelmia.

  • Mullakin saivat aikanaan mersun tankkiin menemään n 5L yli tankin vetoisuuden,myös dieselissä ollut tutuilla pahoja ongelmia,huijariasema,mutta onneksi on parempia lähistöllä!

 5. Ainahan Venäjällä on ollut mahdollista ostaa halvalla ja tulla huijatuksi. Kannattaa ehdottomasti tankata isojen ketjujen huoltiksilla, niin polttoaineen laatu on parempaa (ehkä, en ole tiedemies). Olen huomannut, että minun Duster menee 50-100 km pidemmän matkan Lukoilin venäjädieselillä. Verrattuna Suomesta ostettuun. Ja sama bensalandcruiserissa. Voi tietenkin olla kuviteltua.

  • Juha Severinkangas

   Bensassa ei etanolia, joten kulutus n.15% pienempi. Diesel kuluttaa myös vähemmän, ehkä öljy syynä? Olen Venäjän aineilla ajanut 600 tuhatta kilometriä ja ilman ongelmia. Ja ajaminen jatkuu.

  • Satunnainen Matkailija

   Saman huomasin vuonna 2012 kun tankkasin Ruotsissa “oikeaa” bensaa niin pääsin noin 10% pitemmän matkan verrattuna Suomesta ostettuun…

 6. Kylläpä te tankkaajat olette epäuskoisia pakanoita! Olen tankannut 20 vtta venäjän huoltoasemilta kertaakaan ei ole tien selkään jääty, tai auto sen takia hajonnut. Suomen Teboilin huoltamot myy venäjän polttoaineita Haloo!

  • No ei todellakaan ole samoja aineita. Venäjä on euronormeissa jäljessä pykälän Eurooppaan verrattuna. Kannattaa huomioida esim. Uutta autoa tankatessa Venäjällä. Takuu ei korvaa moottorivauriota jos polttoaineen euronormit ei vastaa auton vaatimuksia (löytyy auton käyttöohjekirjasta).

 7. Koittakaa samaa suomessa niin huomaatte ettei eroa ole minkäänlaista. Ees parilla asemalla jos viikkoraha antaa myöden?

 8. Olen parina kesänä ajellut pitkin venäjää suht uudella BMW k 1600 sella. Alkaa moottori ja elektroniikka valot kyllä suht pikaisesti vilkkumaan keltaisella tankkauksen jälkeen. Vaikka kuin pitäisi olla lyijytöntä bensaa.
  Nesteellä tankkaamisella ei ole ollut tätä ongelmaa. Valot jälleen sammuvat, kun tankkiin on saatu kunnon kamaa, eli tuota 98E tä.

 9. Jos se polttoaine on niin huonoa et suomipojan “vehkeet” ei kestä niin millä ne venäläiset sit ajaa vai tankkaa ko ne suomessa käydessään.Luulen ja itseasiassa tiedän et siellä on oky ja arvopelejä PIKKUSEN enempi ku meillä.Jos litra tai kaks puuttuu ni jakakaapa se hävikki saadun polttoaineen hintaan. Paljonko nousee litrahinta

  • Noista normeista en sano mitään mutta jos venäjä on jotenkin jäljessä niistä eurooppalaisista normeista niin eikö se kuulu eurooppaan.Olen 17 vuotta tankannut enempi tai vähempi venäjällä ja on menossa neljäs v.70 ilman mitään ongelmia polttoainneen suhteen.Nämä on vähän “makuasioita”mut hyvää syksyä vaan kaikille.

  • Venäjän menopelit eivät täytä Euro normeja. Eli niiden moottorit sun muut on suunniteltu vain heidän markkinoille. Siellä ei edes tunneta EURO6 päästökäsitettä..

 10. Matti Määttänen

  Omistan volvo v70 2.0 D 08. Jonka olen ostanut uutena. Tankkasin venäjällä 2vuotta autossa oli tänä aika jälkipoltossa ja hiukkas suodattimessa vikaa. Ilmoitti moottorin vikavalolla että polttoa ei tapahtunut. Kävin monessa korjaamossa jossa sanottiin alipaineventtili ei toimi vaikka oli uusi. Nyt olen ajanut taas suomi diselillä mitään ongelmaa ei ole tullut autoon toimii hyvin . Sekä poltto tapahtuu normaalisti.

 11. Välistä vetäjät

  Ainakaan bensasta ei ole poistettu vanhemmille perä moottoreille ja autoille tärkeää lyijyä. Eikä ole missään tankkaamissani a0utoissa ollut mitään ongelmaa!! Mitenkä venäläiset pystyvät ajamaan uudemmilla länsimaisilla autoilla kun meillä! En ymmärrä nuita keksittyjä vikoja… tuskin tekevät erinlaisen volvon venäjälle!!

 12. Välistä vetäjät

  Ostakaa polkupyörä niin ei tarvii mietiskellä kun ketjujen rasvaamista!!!!!

 13. Venäläiset ajelee aika tuoreillakin (premium) “länsiautoilla”. Yhtälailla kyseenalaistan nämä härmän pumppubensat ja löpöt; ei ne ole sitä kuin ennen, vaan palamisominaisuuksiltaan vastaavaa, eli 98e5 puristuksen kestävyys vastaa vanhaa 98:a ja lisäksi siinä sivussa ostat viitisen prosenttia etanolia, lisäaineita ja muuta jännää?

  Etanolista ei lie mitään hyötyä bensiinille suunnitellulle moottorille, päästöt kulutettua litraa kohden pienenee, koska etanoli palaa siinä sivussa ilman mitään hyötyä. -Eli itsessään bensiiniä palaa juuri sen verran kuin kone kakkua pyytää.
  Lyijyä tuskin venäjän bensa sisältää, ainakaan koneelle haitallisia määriä. (OBS. HD miehet, jos sisältää)
  Lukoil:n diesel silmin nähden viskoottisempaa kuin Nesteen tuote, kumpi sitten parempi, mene ja tiedä.
  Laadun takia en itse tankkaa venäjällä, vaan hinnan. Uskon kuitenkin laadun olevan riittävä omistamaani vanhaan usa dieseliin(joka varmaan käy vaikka kirnupiimällä), kun toveri lataa samaa tavaraa uuteen BMW:hen 🙂

 14. Venäjän 92 bensa joka vastaa Suomen 99:iä, käy hyvin vanhaan 99 meseen, ei mitään ongelmaa! nyt hinta oli 42r litralta. Uudet autot ovat turhan kranttuja!

 15. Ainut oikeestaan mitä voin sanoo negatiivista ni lukoilin 💯 oktaaninen ei ole sata oktaanista. Sen olen itse todennut omassa autossa.

  • Hieman aiheesta poiketen utelen svetogorskissa tankkaavilta, löytyykö paikalliselta tankkausasemalta arctic dieseliä?

 16. Kysyisin voinko käydä tankkaamassa Svetogorskissa 2004 v ford focus autolla? Ohjekirjassa ohje käytä aina lyijytöntä bensaa.
  Käynyt 5v sitten tankkaamassa vanhalla autolla ja ollut tyytyväinen

 17. Ei ainoastaan autoille

  Mulla on käytössä edelleen vanha 2001 kesällä ostettu ruohonleikkuri. Tuohon aikaan vielä töissä ollessa ei ollut aikaa jonotella Venäjän rajalla halvan bensiinin tankkaukseen. Ruohonleikkuriin laitoin suomalaista 95E kymppiä, kun en viitsinyt tuplasti niin kallista pienkonebensiiniä siinä käyttää. Jo melko uutena leikkuriin piti vaihtaa kaasuttajan kalvo (jotain muovia tai kumia?), kun se lakkasi käymästä. Sama toistui jonkin aikaa myöhemmin.

  Eläkkeelle päästyäni aloin harjoittaa ainoaa eläkeläiselle mahdollista verosuunnittelua eli bensiinin ostoa Venäjältä. Tupakkaa en polta ja viinankin tuontiin olisi pitänyt olla yötä keskellä ei mitään. Auton lisäksi ruohonleikkuri sai nauttia samasta venäläisestä polttoaineesta. Hyvin toimivat molemmat ja ihmeekseni vanhasta kohta jo 20 ikävuottaan lähestyvästä leikkurista ei enää mene kaasarin kalvoja pilalle. Taitaa se Suomessa törkyhinnalla myytävä “pienkonebensiini” olla ihan tavallista bensiiniä ilman alkoholia aivan kuten kaikki Venäjällä myytävä bensiinikin on. Hintaero vain on valtava. Koneet kiittävät.

  • Samaa mieltä, ehdottomasti Venäjän bensaa pienkoneisiin koska bensassa ei ole etanolia mutta ei mielellään 92 okt. Hyvä bensa on esim 95G, pikkuisen kalliimpaa.
   Paras diesel mielestäni on Lukoilin, samaa kuin Teboililla jota monet autoilijat ja urakoitsijat käyttää.

 18. Rättijärven Tatneftin bensoja kannattaa välttää. Aivan hirveää kuraa, jonka jo haistaa tankatessakin. Käytin tämän aseman 95E :tä vanhassa ja nyt jo edesmenneessä japanilaisessani muutamia vuosia. Välillä kakoi ja pätki niin, että hädin tuskin pääsi 120 ohitustilanteessa. Tässä laitteessa oli vielä kaasari.

  Tuttavani tuoreempi ruiskukoneella varustettu Ford sen sijaan toimi hieman paremmin Rättijärven aineella, mutta eron kyllä huomasi Suomesta ostettuun bensaa tai esim Lukoilin 95E :n. Ehkä ruiskukone sopeutui huonoon aineeseen paremmin. Itse en tämän aseman tuotteita autooni laita enää. Arveluttavan laatuinen bensa voinee karstoittaa enemmän ym.

  Harmi sinänsä, koska tämä asema olisi kätevästi lähellä rajaa. Sen varaan taitaa huoltoaseman yrittäjäkin laskea. Moni ei viitsi ajaa öljymäelle saati Lukoilille asti.

 19. Satunnainen- Matkailija

  Uusi tulliselvityskaavake otettu käyttöön ainakin Vaalimaalla. Vanha ei kelpaa!

  7.2.3030

 20. Tämä sekoite bensa kulutus nousee ja valtio tienaa enempi kyllä on kieroa touhua

 21. Kerran tankkasin tankin piripintaan ja tuli kyllä sellaiset tripit niistä piripinnoista että varmaan falskasi matkamittarit joka päässä ja kaikilta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *