lauantai , 7 joulukuu 2024
Lue myös

Millaista on olla Venäjän rajalla – Mitä kaikkea rajan takana on ja erot Suomeen

Minkä näköistä Venäjän puolella on verrattuna Suomeen? Onko siellä bensa-asemien lisäksi mitään muuta kiinnostavaa? Millaisia kauppoja ja palveluita on heti rajan tuntumassa? Tärkeimmät tiedot löydät meidän sivuilta kohdasta opaskartat Venäjän rajalta.

Tämä artikkeli perustuu omiin kokemuksiini ja muilta ihmisiltä saatuihin mielipiteisiin. Olen itse vielä aika nuori ihminen ja omaa käytännön vertailukohtaa historiaan ei paljoa ole. Mutta olen tätäkin asiaa selvitellyt ja kysellyt muiden ihmisten kommentteja. Yleisin kommentti, minkä olen muilta suomalaisilta kuullut on ollut: “Venäjän raja on kuin Suomi 1960-luvulla”. Tähän kommenttiin minunkin on ollut helppo samaistua. Kun olen netistä ja kirjoista lukenut millaista Suomessa silloin oli, niin voin todeta että vertaus kuvastaa Venäjän rajan nykyistä tilannetta todella hyvin.

Yleisesti ottaen rajan pinnassa on paljon köyhempää kuin Suomessa. Ihmiset asuvat todella kurjan näköisissä taloissa, siksi ihmettelenkin miksi vanhoja “autotallien/latojen” näköisiä taloja ei pureta. Lisäksi olen bongaillut useita keskeneräisiä rakennuksia, ja sitäkin olen miettinyt ovatko rahat loppuneet kesken vai missä on syy? Vanhat talot näyttäisivät lämpeävän puulla, kun katselee, että aika monen talon pihassa on halkokasoja. Kerrostalot ovat myös vanhan näköisiä, seinät ovat usein rappeutuneet ja saneerauksia tarvittaisiin ainakin talon ulkokuoreen. Talot voivat kuitenkin olla sisältäpäin yllättävänkin siistejä. Rakennusten värimaailma yleisesti ottaen suomalaisten silmiin on jokseenkin erikoinen. Siinä ei paljoa ole ajateltu, mitkä värit sopivat yhteen. Minusta tuntuu, että paikkamaalauksia on tehty värillä mitä varastonpohjalta sattuu löytymään.

Venäläisten kauppoja rajalla on monenlaisia. Löytyy uudempia aivan Suomen kauppoihin verrattavia, mutta on siellä vanhojakin rakennuksia, mitä ei suomalainen aina edes kaupaksi erota. Vanhat kaupat ovat kuin menisi kauppaan jonkun omakotitaloon ja esimerkiksi rahanvaihto voi olla tyyliin jonkun “makuuhuoneessa”. Uusimmat kaupat/huoltoasemat ovat kuin Suomessakin, esimerkiksi Niiralan “kolmas asema” on kuin Suomen ABC-asemat. Siellä pystyy syömään pikaruokaa, käymään marketissa ja lisäksi on vielä alko. Todellakin nimi on kirjoitettu kuten Suomessa “Alko” logon kera. Suomessahan alko on monopoli, mutta Venäjällä kaikki tuntuu olevan mahdollista. Eroja on kuitenkin paljon raja-asemien välillä, yleisesti ottaen mitä pohjoisemmaksi menee, niin sitä “kurjempaa” Venäjää näkee.

Rajan pinnassa olevat pikkukaupungit ovat myös mielenkiintoista tutkittavaa. Sieltä löytyy niin paljon eroja Suomeen etten millään olisi uskonut ennen ensimmäistä Venäjän reissuani. Toki tämä “tasoero” suurkaupunkeihin mentäessä tasoittuu ja Venäjällä on monia tasokkaampia ja hienompia paikkoja mitä Suomessa ei edes ole. Täytyykin miettiä, onko Venäjällä järkeä kehittää Suomen rajaa, mitä se siitä hyötyisi? Vai laittavatko venäläiset rahansa mieluummin isoihin kaupunkeihin, missä miljoonat ihmiset asuvat?

Yksi mielenkiintoinen asia on myös Venäjän autotiet. Sekin herättää todella paljon ajatuksia, ainakin minussa. Ensinnäkin tiet ovat yllättävän hyvässä kunnossa, kun miettii mitä teiden ympärillä on. Onhan siellä kuoppia enemmän kuin Suomessa, mutta tätäkin asiaa monet liioittelevat aivan turhaa. Onko Suomessakaan kaikki tiet hyvässä kunnossa? Teiden kunto vaihtelee vuodenajan mukaan. Asfaltti on mielestäni erilaista kuin Suomessa, koska talvipakkasilla se tuntuu ottavan vauriota paljon enemmän kuin Suomen tiet. Keväällä tiet ovat siis aika heikossa kunnossa, mutta kyllä ne venäläiset kesän aikana tiet yleensä kuntoon saavat, ja syksyllä onkin tilanne parempi. Talvella on mielestäni kaikkein paras tilanne, koska lumi peittää huonot kohdat teistä ja teiden pinnat ovat kuin Suomessa talvipakkasella. Itse asfaltin lisäksi teissä on myös muita eroja Suomeen. Tienvarret ovat esimerkiksi täysin luonnontilassa, eikä sieltä paljoa näe, jos sattuisi vaikka hirvi eteen juoksemaan. Lisäksi liikennemerkit ovat vain nopeasti maahan laitettu “tyyliin rautakangella”. Osa liikennemerkeistä on kiinnitetty pelkkään puuvarteen. Eiköhän nuo puiset varret talvella lahoa vai onkohan se venäläistä ihmepuuta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *