torstai , 18 huhtikuu 2024
Lue myös

Venäjän teiden kunto kesällä ja talvella

Venäjän teiden kunnosta puhutaan paljon ja mielipiteet teiden kunnosta vaihtelevat laidasta laitaan. Yleisin mielipide on, että Venäjän tiet ovat huonommassa kunnossa kuin Suomessa. Tässä artikkelissa kerron bensarallin näkökulmasta millaisessa kunnossa tiet ovat.

Venäjän teiden kunto vaihtelee rajanylityspaikan ja vuodenajan mukaan. Mitä etelämpää rajan ylittää sitä paremmassa kunnossa tiet ovat. Vaalimaalla tiet ovat siis mielestäni parhaassa kunnossa sekä kesällä, että talvella. Vastaavasti huonoimmassa kunnossa tiet ovat pohjoisemapa Vartiuksen ja Niiralan rajanylityspaikoilla. Nuijamaan sekä Imatran rajanylityspaikoilla tiet ovat aikalailla samassa kunnossa kuin Vaalimaalla.

Yleisesti ottaen kuitenkin sanoisin, että Venäjän tiet ovat huonommassa kunnossa kuin Suomessa. Toki Suomestakin löytyy huonokuntoisia teitä, mutta Venäjällä niitä on selkeästi enemmän. Teitä kunnostetaan ja uusitaan harvemmin kuin Suomessa ja Venäjän asfaltti vaikuttaa erilaiselle kuin Suomessa, ainakin väriltään asfaltti enemmän harmaa kuin musta. Tiestössä on myös enemmän kuoppia, “pomppuja” ja halkeamia kuin Suomessa. En ole nähnyt missään pikipaikkoja, joita Suomen tiet ovat pullollaan.

Kesällä Venäjän teitä kunnostetaan ainakin rajalla selkeästi harvemmin kuin Suomessa. Teiden varsilla kasvaa pajua ja muuta kasvillisuutta, joita ei missään vaiheessa raivata pois. Näkyvyys tienvarsille on siis huono, eikä koskaan tiedä milloin sieltä hirvi tai muu eläin hyppää auton eteen. Vielä kun ottaa huomioon venäläisten ajotyylin (ajetaan kovaa eikä turvavälejä pidetä), niin mielestäni liikenneturvallisuus on aika heikkoa Venäjällä. Toki isommat pääväylät ovat paremmassa kunnossa, mutta kuitenkin suosittelen ajamaan rauhallisemmin Venäjän puolella.

Talvella sävel on sama, tiet ovat huonommassa kunnossa kuin Suomessa. Venäläisiä aura-autoja näkee harvemmin, eikä suolaa tai hiekkaa teillä paljoa näy. Erityisen huonossa kunnossa ovat yleensä itse raja-alueet ja “ei kenenkään maa”, koska sinne aura-autot pääsevät jonojen takia harvemmin. Joskus tie on niin pomppuista, että täytyy ajaa aivan kävelyvauhtia, ettei autoon suurempia vikoja tulisi. Kannattaa siis varautua talvella huonokuntoisiin teihin.

Venäjän teiden kunto rajalla – Tiekartta Google maps

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *