Mikä on Ukrainan kriisi, milloin alkoi ja miten pitkään kestää?
Ukrainan kriisi on vuonna 2014 alkanut konflikti Ukrainan (hallituksen) ja Venäjän tukemien joukkojen välinen aseellinen yhteenotto Itä-Ukrainassa. Ukrainan kriisi alkoi, kun Venäjän joukot miehittävät Krimin ja siitähän kriisi on laajentunut koko ajan suuremmaksi. Mielenkiintoista onkin seurata miten suureksi kriisi paisuu ja onko Suomen syytä olla huolissaan?
Mikä on Venäjän/Putinin tavoite?
Tuskinpa tähän kukaan suoraa vastausta tietää, mutta Ukrainan tilannetta seuranneena mielessäni on ollut muutamia teorioita, minkä takia Venäjän politiikka on juuri tällainen.
Seuraavat arviot ovat omia ajatuksiani, mediaa kriittisesti seuranneen ajatuksia. Voin olla oikeassa tai täysin väärässä, jokainen saa olla täysin erimieltä asiasta.
1. Putin haluaa yhdistää Venäjän kansaa ja saada kaikki venäläiset samalle puolelle. Tällä hetkellä Venäjällä on niin paljon erilaisia kansoja, ja periaatteessa kaikilla kansoilla on omat mielipiteet asioista. Esimerkiksi Nemtsovin murha, hänhän oli suuri Putinin vastustaja ja tavallaan hajoitti venäläisiä kansoja eripuolille. Nyt Nemtsov on poissa pelistä ja saakin nähdä miten tämä alkaa näkymään venäläisissä. Tilannetta voi ajatella Suomen näkökulmasta, onhan täälläkin erilaisia “kansoja”, mutta ei niin paljoa ja kaikki tulevat keskenään ihan hyvin toimeen. Venäjällä tilanne on siis aivan eri kuin Suomessa voisi ajatellakaan. Ei täällä Suomessa kansat “riitaantuisi” niin pahasti kuin Venäjällä on tapahtunut.
2. Putin haluaa näyttää kuinka iso ja merkittävä valtio Venäjä on nykypäivänä. Nykyiselläänhän länsi-maita, natoa ja erityisesti Usaa “arvostetaan” maailmalla paljon enemmän kuin Venäjää. Onhan Usakin sotinut esimerkiksi Afganistanin kanssa ja ei mielestäni silloin tullut yhtä isoa huolen aihetta Suomessa/Suomen mediassa. Mielestäni isot maat tavallaan näyttävät, kuinka merkittävää heidän olemassa olonsa onkaan.
3. Epäuskottava ja mielestäni liian monen suomalaisen mielipide on seuraava: “Putin on hullu ja haluaa vallata koko maailman”. Tähän en usko mitenkään. Ei kukaan nykypäivänä mielestäni halua saada kolmatta maailmansotaa aikaiseksi. Putinilla on varmasti omat syynsä, mutta on vaikea sanoa mikä on hänen todellinen tavoitteensa.
Näkyykö Ukrainan kriisin vaikutukset Suomen rajalla?
Tähän kysymykseen voin vastata omien rajanylitys kokemusten kautta. Olen käynyt rajalla aivan samaan tapaan aktiivisesti kuten ennen Ukrainan kriisin alkuakin. Muistan Ukrainan kriisin alkaessa, kuinka jopa vähän pelotti lähteä rajan yli Krimin kriisin alkaessa. Autoni rekisterinumero alkoi vielä kirjaimin RIM, ja siitähän sainkin kuulla monelta muulta tankkaajalta monenlaista mielipidettä. Se miten Ukrainan kriisi rajalla näkyy, on mielestäni todella vähäistä. Venäjän tullin toiminta on ainakin aivan samanlaista. Ainoa minkä olen huomannut on tullityöntekijöiden jopa parempi käyttäytyminen suomalaisia kohtaan kuin aikaisemmin? Esimerkiksi migraatiolappuja saa nykyisin paljon helpommin mielestäni. Tästäkin tullityöntekijöiden käyttäytymisestä voi monenlaisia teorioita jokainen mielessään pohtia.
Mitä muutoksia Suomen ja Venäjän rajan läheisyydessä on viime aikoina tapahtunut?
Merkittävin muutos Suomen ja Venäjän rajalla on mielestäni ollut Alakurtin varuskunnan perustaminen lähelle Suomen rajaa. Mielestäni tämä ei kuitenkaan ole Suomea ajatellen rakennettu, vaan yleisesti ottaen Venäjä lisää joukkojaan ympäri Venäjää jokapuolelle maataan aivan rajojen läheisyyteen.
Kannattaako suomalaisten olla peloissaan?
Minun mielipiteeni on varsin selvä, jos luit koko artikkelin. Mielestäni siis Suomessa ei tarvitse tässä vaiheessa olla mitenkään huolissaan Venäjästä ja näin ollen matkailu Venäjälle on täysin turvallista. Toki suhteet Venäjään kannattaa säilyttää ja miettiä tulevaisuutta.