Venäjän rajalla jonottaminen on tuttua puuhaa bensarallia harrastaville suomalaisille. Jonottaminen herättääkin hyvin paljon erilaisia tuntemuksia eri ihmisissä. Paljon riippuu siitä millainen on ihmisen luonne, joka lähtee rajaa ylittämään. Voisi sanoa, että mitä pidempi pinna sinulla on, sitä paremmin Venäjällä tankkaus soveltuu sinulle. Hermojen menetys on liiankin yleistä Venäjän rajalla, siksipä autojen tööttäykset ja suomalaisten kirosanojen kuuluminen ovat tuttua arkipäivää Venäjän rajalla. Onko tämä fiksua käytöstä venäläisten silmissä?
Suomalaisten näkökulmasta Venäjälle mentäessä Suomen tulli on nopea ohittaa, mutta Venäjän tullissa tuppaa aikaa kulumaan. Se miten paljon aikaa kuluu yhteensä riippuu monesta tekijästä esimerkiksi: minä viikonpäivänä olet liikenteessä, mihin kellonaikaan, häiriöt tullinylityspaikoilla, sattuuko olemaan Venäläinen juhla- tai vapaapäivä tai voiko syy olla jopa Venäjän tullin tietokoneissa. Tässäkin asiassa maalaisjärkeä käyttämällä voi lyhentää tankkausmatkaan kulunutta aikaa huomattavasti:
– Mene rajalle, kun ihmiset ovat töissä
– Älä mene rajalle eläkeläisten aamutankkaus aikaan
– Älä mene rajalle silloin, kun kaikki pääsevät töistä ja lähtevät tankille
– Mene yöllä, silloin on rauhallista, mutta soveltuuko se sinulle?
– Onko viikonloppu rauhallisempi, kuin arkipäivät?
– Onko juhlapyhinä rauhallisempaa kuin yleensä?
– Huomioi sää, talvipakkasella harva lähtee
– Kokeile käydä eri aikoina tankilla ja löydä itsellesi paras mahdollinen aika tankkaukseen
Kun sopiva rauhallisempi ajankohta tankkaukseen löytyy, yleisesti rajanylittämiseen menevä aika on korkeintaan tunnin verran. Mutta, jos sattuu ruuhka-aikaan rajalle, niin saattaa mennä jopa viisikin tuntia. Se on fakta, että on niin paljon muuttujia, että kukaan ei voi tarkkaa aikaa sanoa miten pitkään rajalla menee. Tästäkin syystä lähde kaikessa rauhassa rajalle, niin ei tarvitse hermoja menettää. Sekin kannattaa huomioida, että osa on ensimmäistä kertaa ylittämässä rajaa ja tästä syystä voi olla pienenä tukkeena kokeneille tankkaajille. Jokainen kyllä muistaa oman ensimmäisen tankkauskerran, miten kaikki oli uutta. Sen takia hyvä olisi hyvä ottaa rajalla kaikki ihmiset huomioon ja käyttäytyä asialliallisesti. Näin rajanylittäminen tapahtuu jokaisella paljon sujuvammin.
Venäjän rajakäytännöt?
Venäjällä säännöllisesti käyvänä on alkanut kummastuttamaan venäläisiä suosiva etuilukäytäntö Venäjän Värtsilän tullissa. Venäläisillä on siellä oma, nopea kaistansa, johon suomalaisilla ei ole menemistä. Sitä ei tietenkään ole mitenkään merkitty, vaan se on tullirakennuksesta poispäin lukien toinen kaista. Venäläiset ajavat sinne ohi jonottavien suomalaisten ja myös tuolla kaistalla olevat autot pyritään aina tarkastamaan ennen suomalaisautoja.
Takaisinpäin tultaessa ennen tullialuetta eli ns. hevosenkengässä Gaspromin lähellä on myös varottava, että et jonossa vahingossakaan mene vasemmalle kaistalle, joka on jälleen varattu venäläisille. Kerran olin omalla kaistalla stop-merkin kohdalla ensimmäisenä ja rajavartija puomilla viittasi tulemaan. En ollut huomannut, että vasemmalle oli tullut pari venäläisautoilijaa, jotka tietenkin menivät ensin tullialueelle. Vihaisen takaisinviittoilun jälkeen jäin odottamaan vuoroani. Vasemmalta meni ohi kolmetoista venäläisautoa, ennen kuin tuli minun vuoroni.
Tiedustelin em. käytännöstä Pohjois-Karjalan Rajavartioston esikunnasta. Sieltä vastattiin, että heillä ei ole toimivaltaa Venäjän rajamuodollisuuksien suhteen. Varmaan näin onkin, mutta kun kyseessä on kansainvälinen rajanylityspaikka, niin opastus ainakin voisi olla parempi. Käytäntö on osoittanut, että venäläiset aina menevät ensin ja muut jonottavat. Onneksi Suomen tullissa olemme kaikki tasa-arvoisia.