Jo vuoden 2016 lopulla tapahtui isoja muutoksia rajanylittäjien arkeen kun uudet tuontirajoitukset astuivat voimaan. Tällä oli tarkoitus rajoittaa erityisesti tupakan ja nuuskan tuontia Venäjän puolelta. Uuden säädöksen mukaan Rajanylityksestä tulee viettää 24 tuntia Venäjän puolella, jotta kartongin tupakkaa (ent.sallittu määrä) ja 1000 grammaa nuuskaa voisi tuoda Suomen puolelle. Tilastollisesti muutos vaikutti jyrkkänä käyränä alaspäin rajanylittäjien määrässä. Romahdus ei ollut niin suuri mitä monet ajattelivat, koska ruplan kurssi oli ennätyksellisen korkea euroon nähden ja näin ollen mahdollisti edelleen suuren hyödyn, esimerkiksi poltttoaineen tuonnissa.
Vuotta 2017 lähestyttäessä ja ruplan heikentyessä, ei ole monia pelkkä bensaralli houkuttanut rajamatkailuun, jolloin rajamatkailijat ovat olleet valtakunnallisesti tasaisessa laskussa. 2017 vuoteen siirryttäessä ainakin Niiralan tulli on ilmoittanut usean kymmenen prosenttiyksikön pudotuksen edellisen vuoden kävijämääriin nähden. Niiralan tulli harkitsi myös 2016 vuoden loppupuolella valtakunnanrajan aukiolon rajoittamista niin, että yöaikaan ei Venäjän puolelle henkilömatkailijoilla olisi asiaa. Tämä ei kuitenkaan onneksi toteutunut, ehkä suuren massan painostuksen vuoksi. Voidaankin todeta, että poliittisilla päätöksillä rajoittaa erilaisten hyödykkeiden tuontia, on ollut viime aikoina suuri mahdollisuus rajoittaa myös ihmisten vapaata liikkumista itärajalla.
Yksi liikkumisen vapautta rajoittava tekijä, joka astui voimaan huhtikuun alussa, on tarkempi syyni henkilöliikenteen passien tarkastuksessa. Suomeksi sanottuna, rajanylittäjien passit tarkistetaan kansainvälisestä tietokannasta. Näin mahdollistetaan erilaisten laittomien rajanylittäjien tarkempi syyni.
Tietyllä tapaa on harmillista, että muinoin Shengenin sopimuksella luotuja ihmisten liikkumista vapauttavia tekijöitä ollaan nyt rajoittamassa muuten niin globaalissa maailmassa. Globaalinen lisääntynyt terrorismin uhka on kuitenkin velvoittanut valtiovallan näihin toimiin ainakin toistaiseksi.
Käytännössä satunnaisen rajanylittäjän kannalta muutos entiseen on minimaalinen. Aikaa kuluu noin 1-2 minuuttia enemmän kun Suomen tullivirkailija tarkastaa henkilön tiedot kansainvälisestä rekisteristä. Tietysti, jos meressä on paljon kaloja eli rajanylittäjiä samaan aikaan, voi aikaa kulua jonossa moninkertainen määrä entiseen verrattuna.
Täytyy vielä todeta, että ellet ole kansainvälisesti etsintäkuulutettu rikollinen, on turha huolehtia tai pelätä että tullivirkailijat ottaisivat juuri sinut suurennuslasin alle, vaikka esimerkiksi ruumiintarkastukseen aivan satunnaisesti.
Kolmas rajanylitystä hidastava tekijä on ollut venäläisiltä rajanylittäjiltä vaadittava sormenjälkitunnistus viisumeissa. Tämä on ruuhkauttanut, etenkin Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkoja venäläisten matkailijoiden lisääntyessä alkuvuodesta. Kyseinen muutos astui voimaan alkuvuodesta. Voikin sanoa, että rajanylittäjiä valvotaan nyt molemmilta suunnilta hieman tarkemmin.
Edelleenkään näiden muutosten takia ei kannata tottuneen rajankävijän säikähtää eikä keltanokan lopettaa rajanylitystä liian suuren vaivan pelossa. Kun perehtyy asioihin ja varaa aikaa matkailuun, on rajanylityskin paljon mukavampaa.
Rajavartiolaitos suorittaa rajatarkastukset (passin tarkastuksen) eikä tulli. Aikaa menee n. 10-15 sekuntia enemmän/matkustaja, ei 1-2 minuuttia. Schengenin sopimus helpottaa liikkumista Schengen-alueen sisällä, ei Schengenin ulkorajoilla. Muutoin oikeansuuntaista pohdintaa. On siellä Venäjällä toki muutakin ihmeteltävää kuin tupakka ja pensa.
Kiitoksia tarkennuksesta, päivitellään artikkelia 🙂
Olen nyt heinäkuussa 2018 menossa tyttären kanssa Vienan Karjalaan omalla autolla. (Viimeksi 2016) onko paljon muutoksia? Miten vakuutus- ja lupa-asiat. Täytyykö autolle olla Greengardin lisäksi lisävakuutuksia ja kun tyttreni ajaa autoani, pitääkö olla kirjallinen todistus? Vinkaako joki minulle ajantasaiset ohjesivut? Iso kiitos!