tiistai , 14 tammikuu 2025
Lue myös

Kun sairastut Venäjällä, mitä tulee tehdä? – Venäjän terveydenhuolto ja apteekkipalvelut

Venäjän terveydenhuolto on hyvin tuntematon alue suomalaisille. Tässä tapauksessa monet ennakko odotukset pitävät paikkaansa. Suomessahan julkinen terveydenhuolto on korkealla tasolla ja verorahoilla rahoitettua. Venäjällä asia on käytännössä toisinpäin. Laadukas terveydenhuolto (yksityisen puolen sektori) maksaa ja laadun taso on silti kyseenalaista. Laatu tietysti vaihtelee puhutaanko isoista länsimaalaistuneista kaupungeista, kuten Moskovasta ja Pietarista. Terveydenhuollossa näkyy jokatapauksessa Neuvostoliiton jättämät jäljet.

Monelle tulee yllätyksenä, että Venäjällä julkinen terveydenhuolto on pääosin maksutonta kaikille Venäjän kansalaisille, mutta julkisen ja yksityisen terveydenhuollon laadussa voi olla hyvinkin paljon eroja niin kuin jo totesin. Julkisessa terveydenhuollossa jonotusajat ovat pitkiä ja hoidon laatu voi olla huomattavasti heikompaa länsimaalaiseen terveydenhuoltoon tottuneelle.

Jos Venäjän matkalla sairastuu vakavasti, tulee ottaa yhteyttä Suomen konsulaattiin. Jos reseptilääkkeet unohtuvat, esimerkiksi Suomen puolelle, saa Venäjän apteekista usein ilman reseptiäkin vastaavia lääkkeitä (ei koske useita mieliala/kipulääkkeitä, joihin tarvitaan venäläisen lääkärin allekirjoitus).  Tässä tapauksessa tulee vain muistaa se, että viimeistään Suomen tulliin saavuttaessa on muistettava, että resepti on kaivettava esiin, muuten lääkkeiden tuonti arvioidaan helposti luvattomien aineiden salakuljetukseksi. Rangaistukset ovat sakkopohjaisia näissä tapauksissa. Apteekit ovat yleisesti auki 24 tuntia vuorokaudessa. Tulee kuitenkin muistaa, että apteekkihenkilökunta ei usein ole englanninkielitaitoisia.

Yleinen Hätänumero Venäjällä on 112 (numero on pilotointivaiheessa vuoteen 2016 asti, mutta se on jo toiminnassa). Ambulanssihätänumero on 103 (Kela). Hätätilanteessa kaikilla huolimatta siitä, olitko Venäjän kansalainen, on oikeus hätäensiapuun, mutta tästä joutuu kuitenkin maksamaan hoidon päätyttyä. Hyvä matkavakuutus korvaa kuitenkin suurimman osan kustannuksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *