keskiviikko , 27 syyskuu 2023
Lue myös
Kannattaako tankata Venäjän puolella?

Kannattaako tankata Venäjän puolella?

Venäjällä tankkaus herättää suomalaisten keskuudessa hyvin paljon erilaisia mielipiteitä. Mielestäni kukaan ei voikaan kertoa kysymykseen suoraa vastausta. Toisten mielestä bensaralli on kannattavaa ja mielenkiintoista. Toiset ovat taas sitä mieltä, ettei ole mitään järkeä käydä Venäjällä tankkaamassa (työ Venäjällä käydessä voi joidenkin mielestä tuntua liian suurelle). Venäjällä käynnin kannattavuutta suosittelen arvioimaan näkökulmasta: ” Mikä on vapaa-aikani “arvo”?, onko matkailu riittävän mielenkiintoista vai tekisinkö vapaa-ajalla sittenkin jotain muuta?”. Asiaa kannattaakin pohtia useasta eri näkökulmasta. Olisko jokin muu keino tehdä “bisnestä”, kun kiertää Suomen polttoaineen veroja?

Onko Venäjällä käynti rahallisesti kannattavaa?
Puhtaasti laskennallisesti Venäjällä käynti on kannattavaa. Kannattavuus on monen tekijän summa ja kannattavuuden voit todeta kannattavuuslaskurilla. Suomessa polttoaineen hinnasta suurin osa on veroa, Venäjällä taas verotus on paljon löysempää. Ottaen vielä huomioon, että Venäjä on maailman suurimpia öljyntuottajamaita ei ole ihmekään miten halpaa polttoaine Venäjällä on. Vuoden 2014 lopussa alkanut raakaöljyn hinnan lasku on vaikuttanut ruplaan kurssiin Ukrainan kriisiäkin enemmän. Vielä vuonna 2013 yhdellä eurolla sai vain noin 40 ruplaa, nykyisellä kurssilla huomattavasti enemmän. Heikko ruplahan on hyvä asia bensarallia harrastaville suomalaisille, mutta vastaavasti huono asia venäläisille matkailijoille.

Polttoaine maksaa nykysin Venäjällä reilusti alle euron litralta. 92 oktaaninen bensiini noin 50 senttiä nykyisellä kurssilla ja diesel suunnilleen saman verran. Huomioiden vielä, että miten paljon muutakin pystyy Venäjältä tuomaan Suomeen, niin voittoa kertyy yhdeltä tankkausreissulta helposti jopa 50 euroa verrattuna mitä samat tavarat olisivat Suomessa maksaneet. Polttoaineen lisäksi erityisen halpaa Venäjällä ovat kaikki tupakkatuotteet. Toki paljon muutakin pystyy Venäjältä tuomaan mukanaan, nykyisin suosiota on kasvattanut esimerkiksi auton renkaiden ja rakennustarvikkeiden tuonti.

Venäjän tuotteet – ovatko ne laadukkaita?
Venäjän tuotteiden laatu on myös asia, mikä mietityttää suomalaisia Venäjällä tankkaajia. Suomessa ollaan totuttu jo pitkään aikaa, että kotimaista ostamalla saa yleensä laadukasta tavaraa ja näin ollen helposti odottaa samaa, jos lähtee ulkomaille. Täytyy kuitenkin huomioida maan historia ja kulttuuri minne lähtee. Esimerkiksi millainen maa Venäjä oli Neuvostoliiton ollessa vielä olemassa, oliko valtion yleinen kehitys yhtä hyvää tasoa kuin Suomessa vastaavaan aikaan (esim. 1980-luku)?. Yleisesti ottaen tuotteiden laatu kuitenkin paranee jokapaikassa vuosi vuodelta. Venäjällä suuntaus on aivan sama. Suurena öljyntuottajamaana Venäjän polttoainetta on helppo sanoa laadukkaaksi. Samoin tupakkatuotteita, jotka ovat pääsääntöisesti aivan samoja mitä Suomessakin myydään. Nykyisin myös monet muut tuotteet ja palvelut ovat aivan samalla tasolla kuin Suomessakin. Osa Venäjän tuotteista/palveluista on jopa laadukkaampaa kuin Suomen puolella.

Yhteenveto – kannattaako Venäjälle lähteä tankkaamaan?
Kannattavuus syntyy siis monesta eri asiasta. Toiset tykkäävät nähdä Venäjän kulttuuria ja näin ollen tankkausmatkat ovat mukava, silmiä avartava kokemus. Lisäksi, kun huomioi miten kannattavaa bensaralli on rahallisesti, niin ei ihmekään miten moni suomalainen tätä “verojen kiertoa” harrastaa. Toiset taas ajattelevat, että tekeevät mieluummin oikeaa työtä senkin aikaa kun olisivat Venäjällä tankkaamassa. Näkökulmia on siis monia ja jokainen on mielestäni oikeassa. Riippuu niin paljon elämäntilanteesta, onko yksinkertaisesti mielenkiintoa/aikaa lähteä Venäjän rajalle tankkaamaan.

3 kommenttia

  1. Kaviaari ja siivouspalvelu tosiaan ovat Venäjän puolella laadukkaampia!!

  2. Rajamatkailua jo 25 vuotta.

    Venäjällä on nykypäivänä ihan laadukasta bensiiniä/dieseliä eikä niihin ole sotkettu mitään etanolia, joten puhutaan oikeasta bensiinistä. Ja esimerkiksi autonrenkaat maksaa alle puolet siitä mitä Suomesta, samoin monet muut auton osat yms. Ei tarvitse kahta kertaa miettiä käynkö tankkaamassa Venäjän puolella ja ostamassa osat sieltä, vai maksanko ylihintaa tälläpuolen rajaa tukien samalla verottajaa. Ei kiitos, kyllä Venäjä vetää tässä tapauksessa pitemmän korren.

    • Rajamatkailusta kiinnostunut

      Hei! Kävivätkö ihmiset jo Neuvostoliiton olemassa olon aikana tankkaamassa rajan toisella puolen ja erosiko se nykypäivästä kuinka paljon vai erosiko ollenkaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *